• Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • 26. september sa z iniciatívy Európskej rady v Štrasburgu od roku 2001 oslavuje ako Európsky deň jazykov. Vedie k povzbudeniu viacjazyčnosti v Európe ako kľúčového prvku pre poznanie rôznych kultúr starého kontinentu.

            Aj naša škola pripravila pre žiakov zaujímavé aktivity.

            47 študentov 1.-2. ročníka sa zúčastnilo exkurzie do Bratislavy pod vedením Mgr. Slančíkovej a Mgr. Čechovej. 25 z nich absolvovalo prehliadku kultúrnych historických pamiatok nášho hlavného mesta so sprievodkyňou v anglickom jazyku a 22 študentov túto časť exkurzie absolvovalo v ruskom jazyku. Všetci navštívili Univerzitu J. A. Komenského, kde môžu v budúcnosti študovať cudzie jazyky na filozofickej fakulte. Prezreli si Hviezdoslavovo námestie  a nakoniec sa odfotili pod sochou M. R. Štefánika.

            Žiaci 4. ročníka, ktorí sa učia francúzsky jazyk,  navštívili s Mgr. Čutorovou Alliance française v Banskej Bystrici, kde sa oboznámili s možnosťami využitia francúzskeho jazyka aj v našom regióne. Thomas Laurent, riaditeľ Alliance française, pre nich pripravil aktivity súvisiace s francúzskou kultúrou a Francúzskom. Keďže Alliance française sídli v Štátnej vedeckej knižnici, využili sme čas aj na návštevu jazykových oddelení a študovní ŠVK.

            Nezabudli sme ani na žiakov, ktorí zostali v škole. Hneď pri vstupe do budovy si mohli všimnúť pútače, ktoré propagovali výučbu všetkých cudzích jazykov v našej škole. Všetci učitelia cudzích jazykov si v tento deň na svojich hodinách pripravili so žiakmi zaujímavé aktivity.

            Všetkým študentom prajeme veľa chuti pri ďalšom štúdiu cudzieho jazyka.

        • Účelové cvičenia pre prímu, sekundu a terciu
          • Účelové cvičenia pre prímu, sekundu a terciu

          • Dňa 19.9.2018 sme pripravili pre žiakov 8-ročnej formy štúdia účelové cvičenia. Aby sme ich spestrili, pozvali sme na besedu mjr. Baranca, ktorý veľmi pútavou formou priblížil žiakom históriu Ozbrojených síl na Slovensku v novodobých dejinách. Žiaci si prezreli mnohé dokumenty a knihy, vyskúšali si aj ochranné pomôcky, ktoré používa armáda. Po besede sme absolvovali vychádzku na Stráže, kde sme v peknom počasí mohli  z Vyhliadky pozorovať časť Zvolenskej kotliny a zorientovať sa v okolí Zvolena.

             

        • Workshop Francúzska kuchyňa
          • Workshop Francúzska kuchyňa

          • Pondelok 17. septembra 2018 sa pre  študentov francúzštiny štvrtého ročníka začal celkom netradične. V tento deň mali možnosť spojiť svoje vedomosti z  francúzskeho jazyka s kulinárskym umením.

            Školu navštívil p. Thomas Laurent, riaditeľ  Alliance Française v Banskej Bystrici, spolu s hosťom - francúzskym kuchárom François Bouillet. Cieľom spoločného workshopu bolo pripraviť francúzske menu pozostávajúce z troch chodov. Ako predjedlo si študenti pripravili „tapenade“, nátierku typickú pre Provensálsko, podávanú so zdravým zeleninovým šalátom. Ďalším chodom boli tradičné francúzske palacinky, ktoré pochádzajú  z Bretónska, plnené tvarohovou náplňou, servírované so sušienkami a poliate čokoládou.

            Do prípravy jedál boli zapojení všetci študenti, každý z nich sa musel popasovať so  znalosťami z francúzskeho jazyka aj so svojou šikovnosťou. Výsledkom bol nielen chutný obed, ale aj príjemný pocit z dopoludnia, ktoré sa nieslo vo francúzskom duchu

        • PLAVECKÝ 2018
          • PLAVECKÝ 2018

          • Od 31.8.2018 do 9.9. 2018 sa 43 študentov našej školy zúčastnilo plaveckého výcviku na známej Palmovej riviére v mestečku Martinsicuro v Taliansku.

            Všetkých očarilo krásne, palmami lemované jadranské pobrežie, prostredie s dlhými cyklistickými a pešími zónami.

            Študenti absolvovali v areáli kempingu Duca Amedeo 7-dňový plavecký výcvik v bazéne, kde sa zdokonaľovali vo všetkých plaveckých disciplínach, v záchrane topiaceho sa, v skokoch do vody a aj v akvabelách.

            V mori si užili príjemné plávanie po skaly a bóju, na pláži každý deň rannú aerobickú rozcvičku, hrali volejbal, posiľňovali a slnili sa. Večer sa poprechádzali po uličkách Martinsicuro, zatancovali si na kempingovej diskotéke, ochutnali pravú taliansku zmrzlinu aj jedlá talianskej kuchyne.

            Počas fakultatívneho výletu navštívili najznámejšie historické pamiatky večného mesta Ríma - Koloseum, Fórum Romanum, Panteón, Vatikán, Španielske schody, Fontána di Trevi, Námestie troch riek – Piazza Navona a iné. Všetkým zostali v pamäti krásne zážitky.

        • LETNÝ POHYBOVÝ KURZ
          • LETNÝ POHYBOVÝ KURZ

          • V dňoch 3. - 7. septembra 2018 absolvovalo 39 študentov 2. ročníka letný pohybový kurz so zameraním na turistiku a plávanie. Cieľom boli zaujímavé a známe turistické lokality vo Veľkej Fatre, Chočských vrchoch a Malej Fatre.

            Jeden relaxačný deň strávili naši študenti v Aquaparku Oravice a navštívili Oravský hrad.

             

             

        • S robotmi sme uspeli v medzinárodnej súťaži
          • S robotmi sme uspeli v medzinárodnej súťaži

          • Dňa 14.2.2018 sme sa vybrali do Trenčína, kde sme sa spolu s robotmi z celého Slovenska a viacerých krajín Európy zúčastnili medzinárodnej súťaže Trenčiansky robotický deň 2018. Táto súťaž sa už po trinásty raz konala na Strednej odbornej škole Pod Sokolicami v Trenčíne.    

                      Našu školu na súťaži reprezentovali tri robotické tímy žiakov prímy a sekundy, ktoré uspeli v školskom kole.  Po krátkej existencii robotického krúžku na našej škole sme obstáli v silnej konkurencii 34 robotov zo základných škôl a osemročných gymnázií. Naše tri roboty v súťažnej kategórii Follower Easy <16 obsadili 2., 5. a 8. miesto. Na druhom mieste sa umiestnili žiaci Sekundy A: Benjamín Androvič, Marek Pivka a Michal Výboh.

                      Všetkým súťažiacim gratulujeme k dosiahnutým úspechom.